اصول سخنوری و فن بیان چیست؟ سخنور کیست؟
سخنرانی در جمع هنر انتقال کلامی یک پیام به مخاطب است. هدف از سخنوری، ارائه یک سخنرانی به یاد ماندنی است که مخاطب را مجذوب خود کند و پیام مورد نظر را به طور موثر منتقل کند. در این مقاله بیان میکنیم که سخنور کیست و به اصول سخنوری و فن بیان اشاره میکنیم. اگر قصد اطلاع از بهترین روشهای تقویت سخنوری و فن بیان، این مقاله را بهطور کامل مطالعه کنید.
سخنور؛ گرداننده یک مراسم رسمی
سخنور کسی است که در ملاء عام از درباره یک موضوع سخنرانی میکند. اگر در یونان باستان، فرانسه و انگلیس از مردم سوال میکردید که سخنور کیست، پاسخ این بود که سخنور کسی است که در دادگاهها به نفع و علیه متهم صحبت کرده و در مورد تصمیمات سیاسی بزرگ، مانند رفتن به جنگ، اظهارنظر میکند. به تدریج، سخنور تبدیل به شخصیتی شد که در مجالس رسمی در جمع صحبت میکرد. بلاغت یا خطابه، مهارت استدلال یا متقاعد کردن دیگران است که توسط سخنوران استفاده میشود. تکنیکهایی که سخنرانان یا نویسندگان برای اطلاع رسانی، ترغیب و ایجاد انگیزه در مخاطبان خود استفاده می کنند بلاغت نامیده میشود. برای موفقیت بیشتر در سخنوری می توانید مقاله ارتباط موثر چیست را نیز بخوانید.
مهمترین تفاوت سخنوری و فن بیان چیست؟
فن بیان، مطالعه و تمرین گفتار متقاعد کننده مؤثر است. فن بیان به گفتار یا نوشتار محدود نمیشود، بلکه طیف گستردهای از روشها را شامل میشود که میتواند برای تاثیرگذاری، متقاعدکردن و بسیج مردم استفاده شود. از سوی دیگر، اگر به سوال سخنوری چیست؟ پاسخ دهیم، باید بگوییم سخنوری همان هنر سخنرانی در جمع است. سخنوری نوعی لفاظی است که بر ارتباطات مستقیم و اغلب بحث عمومی متمرکز است. در عصر اطلاعات، جایی که ما هر روز با انبوهی از پیامها غرق میشویم، توانایی متقاعد کردن دیگران بیش از هر زمان دیگری ارزشمند شده است. متقاعدسازی در قلب بسیاری از تعاملات روزمره از مذاکرات تجاری و بحثهای سیاسی گرفته تا مکالمات شخصی و پستهای ما در شبکههای اجتماعی قرار دارد. در واقع، مهمترین تفاوت سخنوری و فن بیان این است که سخنوری توانایی یک سخنرانی موفق و وسیلهای برای اجرای فن بیان محسوب میشود. در ادامه، مهمترین اصول سخنوری و فن بیان را نامبردهایم. دوره تکنیک های سخن گفتن و ارتباطات به شما کمک می کند سخنور بهتری باشید.
تمرین، شناخت مخاطب و طنزپردازی؛ از مهمترین اصول سخنوری و فن بیان
مهارت های ارتباطی خوب در موفقیت شما در سخنرانی و روابط با مردم بسیار موثر هستند. با اینحال، بسیاری از سخنرانان هنوز با اهمیت اصول سخنوری آشنا نیستند و درعینحال از اینکه اجرای آنها تکراری شده و محبوبیت آنها نزد مردم روز به روز کمتر میشود، گلهمند هستند. در این بخش از مقاله، ۱۱ مورد از بهترین اصول سخنوری و فن بیان را نام برده ایم:
۱. قبل از سخنرانی تمرین کنید.
بسیاری از افراد برخی از واکنش های فیزیولوژیکی مانند تپش قلب و لرزش دست را حین صحبت در جمع احساس میکنند. این احساسات را با این حس مرتبط نکنید که عملکرد ضعیفی در سخنرانی خواهید داشت یا احمق جلوه خواهید کرد. بهترین راه برای غلبه بر اضطراب سخنرانی، آمادهسازی و تمرین بیشتر است. وقت بگذارید و چندین بار متن سخنرانی خود را مرور کنید. از اجرایتان فیلم بگیرید یا از یک دوست بخواهید عملکرد شما را نقد و بررسی کند.
۲. مخاطبان خود را بشناسید.
قبل از شروع به نوشتن متن سخنرانی، در نظر بگیرید که متن آن خطاب به چه کسی است. تا جایی که میتوانید درباره شنوندگان خود بیاموزید. این کار به شما کمک میکند تا انتخاب کلمات، سطح اطلاعات، الگوی سازمانی و بیانیه انگیزشی خود را بهتر مشخص کنید.
۳. برای سخنرانی خود چارچوب ایجاد کنید
موضوع، هدف کلی، هدف خاص، ایده اصلی و نکات اصلی سخنرانی را یادداشت کنید و مطمئن شوید که در 30 ثانیه اول توجه مخاطب را به خود جلب میکنید.
۴. به بازخوردها گوش فرا دهید و از آنها برای بهتر شدن بهره ببرید.
تمرکز خود را روی مخاطب نگه دارید. واکنش های آنها را بسنجید، متن و سخنانتان را طبق آنها تنظیم کنید و انعطافپذیر باشید. ارائه یک سخنرانی تکراری باعث از دست رفتن که تمرکز شما و توجه شنوندگان از شما میشود و حتی فداکارترین شنوندگانتان را گیج و سرخورده میکند.
۵. از نقش بازی کردن پرهیز کنید.
خودتان باشید. در هر نوع ارتباطی به یک سر صحبت و متکلم وحده تبدیل نشوید. اگر شخصیت شما بین شنودگانتان جذاب باشد، اعتبار بهتری ایجاد خواهید کرد و اگر مخاطبان خود واقعی شما را ببینند، به آنچه میگویید بیشتر اعتماد خواهند کرد.
۶. از طنز استفاده کنید، داستان بگویید و از زبان مؤثر استفاده کنید.
یک حکایت خندهدار به ارائه خود اضافه کنید تا توجه مخاطبان را بیشتر به سمت خودتان جلب کرده و از یکنواخت کردن سخنرانی نیز پیشگیری کنید. ایجاد تنوع در خطابه، یکی از اصول سخنوری است.
۷. تا زمانی که مجبور نیستید از روی متن نخوانید.
خواندن از روی متن سخنرانی ارتباط بین فردی را از بین میبرد. با حفظ ارتباط چشمی با مخاطب، تمرکز خود را روی خود و پیامتان حفظ میکنید. به همراه داشتن سرتیترهای سخنرانی به جای متن کامل آن میتواند به تقویت حافظه شما حین سخنرانی کمک کرده و اجرای شما را زنده نگاه دارد.
۸. از صدا و دستان خود به طور موثر استفاده کنید.
ارتباطات غیرکلامی پیام را بهتر به مخاطب منتقل میکند. ارائه خوب توجه را به خود جلب نمیکند، بلکه در عوض ایدههای گوینده را به وضوح و بدون ایجاد حواس پرتی به آنها منتقل میکند.
۹. ابتدا و انتهای سخنرانی را جذاب کنید.
آیا از شروع سخنرانی با این جمله که «امروز میخواهم درباره X با شما صحبت کنم» لذت میبرید؟ اکثر مردم از این کار تکراری لذت نمیبرنند. در عوض، از یک آمار شگفت انگیز، یک حکایت جالب یا نقل قول مختصر برای شروع و پایان سخنرانی استفاده کنید. سخنرانی خود را با یک خلاصه مطلب و یک جمله یا نقل قول قوی به پایان برسانید که برای مدتها در ذهن مخاطب شما باقی میماند.
۱۰. از وسایل سمعی و بصری تا حد امکان استفاده نکنید.
استفاده بیش از حد از ابزارهای کمککننده سخنران مانند پروژکتور و نمایشگر، میتواند ارتباط مستقیم با مخاطب را قطع کند؛ بنابراین از آنها کمتر استفاده کنید. آنها باید محتوای شما را تقویت یا شفاف کنند، یا توجه مخاطبان شما را جلب و حفظ کنند، نه اینکه حواس آنها را از کلام شما به ابزار و آمار تصویری پرت کنند. هیچ سخنرانی کامل نیست و هیچکس از شما انتظار ندارد که کامل باشید. با این حال، گذاشتن زمان لازم برای آمادهسازی قبل از سخنرانی به شما کمک میکند سخنرانی بهتری ارائه دهید.
۱۱. از یک مشاور کمک بگیرید.
اگر احساس میکنید که با رعایت اصول ذکر شده، کماکان نیاز به راهنمایی و تقویت فن بیان دارید، بهتر است از مشاورین سخنوری کمک بگیرید. استاد آزمندیان با سابقه درخشان در برگزاری دورههای سخنوری، فن بیان و موفقیت، میتواند شما را برای ارائه بهتر و تبدیل شدن به یک سخنران بهتر کمک کند.
در مقاله دیگری از سایت می توانید رازهای موفقیت در زندگی را مطالعه کنید.
سخنوری؛ هنر سرگرم نگهداشتن مخاطب
سخنوری و فن بیان هنرهایی هستند که با تمرین و تکرار قابل ارتقا هستند. شناخت مخاطب، تمرین مستمر، و استفاده موثر از زبان بدن و ابزارهای ارتباطی از جمله کلیدهای موفقیت در سخنرانی هستند. هر سخنور باید به یاد داشته باشد که هدف نهایی او جلب توجه و انتقال پیام به شکلی مؤثر و به یادماندنی است. با پیروی از اصول مطرحشده در این مقاله و بهکارگیری تکنیکهای مناسب، میتوانید به بهبود مهارتهای سخنرانی پرداخته و در برقراری ارتباطات موثرتر و پرمعناتر با مخاطبان موفقتر عمل کنید. به یاد داشته باشید که هیچ سخنرانی کامل نیست، اما تلاش برای بهبود و یادگیری از تجربیات میتواند شما را به یک سخنور برجسته تبدیل کند.
دیدگاهتان را بنویسید